Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε όλο και περισσότερο την αποθράσυνση των υπεύθυνων του “νόμος και τάξη”. Φοιτητές και καθηγητές στοχοποιούνται, άσυλα καταλύονται και τελεσίγραφα απειλούν την καθημερινή ζωή οποιουδήποτε σταθεί εμπόδιο στους κατασταλτικούς φορείς. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Στα πλαίσια της “εκκαθαριστικής” πολιτικής που έχει κάνει σημαία της η νέα κυβέρνηση , συνεχίζοντας το έργο του εκάστοτε διαχειριστή της εξουσίας, με εντολοδόχο να την πραγματοποιήσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχει στήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο τα πανεπιστήμια. Όμως η επιλογή του Χρυσοχοΐδη δεν είναι τυχαία . Ένας άνθρωπος που στο παρελθόν δεν δίστασε να διαπομπεύσει οροθετικές γυναίκες στα δελτία των 9 είναι αυταπόδεικτο πως θα λειτουργούσε σαν ένας χρήσιμος αδίστακτος στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη . Με άμεσο τρόπο να επιτεθεί σε κάθε δομή που έχει αποτελέσει ασπίδα στα χέρια τη κοινωνίας ενάντια στην εξουσία και τη καταπίεση , απασφάλισε τα χέρια της αστυνομικής αυθαυρεσίας , η οποία σπέρνει τη τρομοκρατία με συνεχή περιστατικά ξυλοδαρμού , ξεγυμνώματα διαδηλωτών και σεξουαλική βία . Η καινούρια καριέρα του ως υπουργός ΠροΠο , αυτή τη φορά με τη Ν.Δ. , ξεκίνησε με περιστατικά όπως η στοχοποίηση της ΑΣΣΟΕ με πρόφαση την ύπαρξη υποτιθέμενης γιάφκας στο υπόγειο του κτηρίου και την εκκένωση της. Αυτό οδήγησε στον εγκλωβισμό 200 φοιτητών εντός του πανεπιστημίου , οι οποίοι αντιδρούσαν στο παράλογο κλείσιμο της σχολής τους και επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και αλληλέγγυους περαστικούς , με αποκορύφωμα τη σύλληψη ενός φοιτητή μπουκάροντας στο σπίτι του .

Όμως αυτό δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό , αφού παρατηρούμε μια γενικότερη επίθεση στο πανεπιστήμιο το οποίο εσκεμμένα παρουσιάζεται ως κέντρο ανομίας και ναρκεμπόριου . Ο νόμος κεραμέως και η απόφαση κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου είναι αποτέλεσμα μιας ιδεοληψίας της τωρινής κυβέρνησης , η οποία θέλει εμμονικά ιδιωτικά πανεπιστήμια , φυλαγμένες με φρουρούς εισόδους , αποκομένα από το σύνολο της κοινωνίας . Είναι βέβαια φυσικό επακόλουθο η κυβέρνηση να επιτίθεται στο βασικό πυλώνα διάψευσης των “success stories” των εκάστοτε “αρίστων” , με τα αγορασμένα ιδιωτικά πτυχία και τις ανύπαρκτες θέσεις στην Nasa. Όχι, η κρατική παιδεία δεν είναι άγια, τουναντίον αποτελεί βορρά στα χέρια πολιτικών παρατάξεων (που ως εκ θαύματος η πρώτη που λύνει και δένει είναι η ΔΑΠ) σε αγαστή συνεργασία με διευθαρμένους κομματικούς καθηγητές (βλέπε Κλεάνθης Κωνσταντινούδης, ΤΕΙ Σερρών). Ακόμα και σε αυτή την παρακμιακή συνθήκη οι φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων αποδεικνύουν πως έχουν κοπιάσει περισσότερο από τα κομματικά στελέχη που προωθούνται και είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών.

Καθώς λοιπόν μεγάλο μέρος της υποβάθμισης (ελλείψεις καθηγητών, υποχρηματοδότηση, αδειαφανείς συμφωνείες, μίζες) των δημόσιων σχολών φέρει η ίδια η ΝΔ, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τις πασοκικές λογικές άλλων χρόνων, η λύση που βρέθηκε ήταν να ταυτιστούν από τα ΜΜΕ με εστίες ανομίας. Το ερώτημα είναι ποιες εστίες εννοεί; Καθώς ως γνωστών οι πιάτσες ναρκωτικών βρίσκονται σε μέρη όπως η πλατεία εξαρχείων, η ροτόντα και έξω απο το ΑΤ Λευκού Πύργου στην Αριστοτέλους. Επίσης το γεγονός πως η αστυνομία ζήτησε τα σχέδια και τις κατόψεις των κτηρίων στο πανεπιστήμιο Κρήτης , φανερώνουν πως η ανομία είναι απλά μια επίφαση , ενώ ο στόχος στη πραγματικότητα είναι η αποδυνάμωση κάθε εστίας αντίστασης και διεκδίκησης όπως το φοιτητικό κίνημα . Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του παραπάνω ελέγχου της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο.

Η ανομία είναι παντού γύρω μας στην καθημερινότητα σε μέρη που δεν προστατεύονται από κανένα άσυλο και στα οποία κινείται όλη η κοινωνία. Όμως ακόμα και να προστατεύονται από το άσυλο τα τελευταία γεγονότα στο σπίτι του Ινδαρέ κατέδειξαν ότι είτε αυτό είναι πολιτικό, είτε πανεπιστημιακό, είτε και οικογενειακό δεν θα λαμβάνεται υπόψιν κατ επίφαση. Βέβαια το άσυλο δεν είναι ο μόνος εχθρός του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απ΄ ότι φαίνεται, αλλά κάθε εμπόδιο που μπορούν να συναντήσουν οι εκλεκτοί του κράτους από το να ασκήσουν βία, να εισβάλουν όπου τους κάνει κέφι, αλλά και από το να την βγάλουν λάδι λόγω της έλλειψης γνώσεων σε θέματα όπως λόγου χάριν τα δικαιώματα του πολίτη.

Την ίδια στιγμή που ο Κ.Μητσοτάκης εξαγγέλει αυξημένες αρμοδιότητες στην ΕΛ.ΑΣ γνωρίζουμε ότι η Δικαστική Αστυνομία έχει πέσει ήδη στο πολιτικό τους τραπέζι σαν πρόταση, τον Αύγουστο που μας πέρασε όπου και απορρίφτηκε . Όμως στο τραπέζι έπεσε επίσης ένα νομοσχέδιο που θα προέβλεπε στον ορισμό υπευθύνων συνάθροισης ,τη δυνατότητα διάλυσης κάθε συγκέντρωσης μετά από δικαστική παρέμβαση όπως και την εντολή προαναγγελίας κάθε συγκέντρωσης 48 ώρες πριν. Είναι φανερό πως και μέσω της κατάργησης του ασύλου , με στόχαστρο και αυτό της οικίας σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη και μέσω όλων τον προαναφερόμενων η καταστολή θα αγγίξει αρκετές πτυχές της ζωής μας και κάθε μορφή διεκδίκησης και αντίστασης .

Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι αρκετά , όμως η έντονη επίθεση στις καταλήψεις , το τελεσίγραφο του Χρυσοχοΐδη και οι εκκενώσεις σε Κομοτηνή , Εξάρχεια , Μαρούσι με τελευταία εκείνη τριών καταλήψεων στο Κουκάκι , με συλλήψεις , ωμή βία , πλαστικές σφαίρες , παρανομία και αστυνομική ασυδοσία , αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης αυτής επίθεσης . Φτάσαμε στο σημείο η Αστυνομία να ζητά την αλλαγή του κατηγορητηρίου για τα γεγονότα εκείνης της σύγκρουσης , και να επιχειρηματολογούν για άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα κατά των συλληφθέντων και όχι για πλημμελλήματα όπως ορίζει η δικογραφία. Ακόμα ,την ίδια στιγμή που βγαίνουν σποτάκια της ΕΛ.ΑΣ. για τη βία κατά των γυναικών , εμείς σκεφτόμαστε εκείνη την κοπέλα που δέχτηκε αστυνομική βία και εξευτελισμό στη Πατησίων όπου της ζητούσαν επιτακτικά να κατεβάσει το παντελόνι της ενώ λίγο πιο κάτω μια αστυνομικός την ανάγκασε να κατεβάσει και το εσώρουχο της . Σκεφτόμαστε την επίπληξη και την άρνηση πραγματοποίησης έκτρωσης σε μία γυναίκα που απευθύνθηκε στο κέντρο Υγείας Πατησίων , μετά από εκείνη τη καμπάνια στο μετρό κατά των εκτρώσεων Το φαντασιακό του νόμου και της τάξης κρατά σφιχτά το χέρι σε αυτό που ενώνει πατρίδα , πατριαρχική οικογένεια και θρησκεία. Είδαμε τη κατήχηση να εισβάλλει στα σχολεία έναντι της κατάργησης της αργίας των τριών ιεραρχών . Είδαμε να αναγνωρίζονται πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια . Είδαμε αστυνομική αυθαιρεσία και βία σε άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απεξάρτησης . Είδαμε τόσα και όπως φαίνεται αν δεν αντιδράσουμε θα δούμε ακόμα παραπάνω . Οι συλλογικές διεκδικήσεις και η αλληλεγγύη ας γίνουν τα όπλα μας . Αυτά είναι πιο δυνατά από οποιαδήποτε σφαίρα , βία και απειλή που εξαπολύουν.

Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
(ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 30/1, 1μ.μ., στην αίθουσα 1, ισόγειο πρώην ΦΠΨ)

e-mail: autonomisineleusigiannena@gmail.com
Blog: https://autonomisineleusi.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ “ΖΑΛΗ”

Έπειτα από την καταγγελία που δημοσιεύσαμε και καταθέσαμε εγγράφως σχετικά με την καθηγητική αυθαιρεσία του Αντώνη Θεοφυλίδη και αφού ασκήσαμε μεγάλες πιέσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, τελικά πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του τμήματος Ψυχολογίας (Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2020). Παρά τις προσπάθειες τους για συγκάλυψη της σεξιστικής, αυταρχικής, απολυταρχικής συμπεριφοράς αλλά και του χρηματισμού από φοιτητές (πώληση δικών του σημειώσεων) αλλά και τις προσπάθειες κατευνασμού των φοιτητών με πρόχειρες λύσεις η συλλογική δράση όλων των φοιτητών ανάγκασε τους αρμόδιους να απαντήσουν άμεσα. Όταν μιλάμε για συγκάλυψη όμως , δεν μιλάμε τυχαία, αφού όπως αποκαλύφθηκε στην συνέλευση η πρόεδρος και η κοσμήτορας του τμήματος προσπάθησαν να αποκρύψουν την επιστολή που είχαν λάβει από τον Πρύτανη σχετικά με το συμβάν έγγραφο , το οποίο δόθηκε αυτοπροσώπως στην πρόεδρο και η ίδια δεν ενημέρωσε τους υπόλοιπους καθηγητές , παρόλο που η επιστολή τους είχε ως παραλήπτες. Όταν ρωτήθηκε από του

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

Μοίρασμα σήμερα 14/2 στη λέσχη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με αφορμή την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως για την εξίσωση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια , με πτυχία από το δημόσιο Πανεπιστήμιο, συμπλέοντας με το μεγάλο κύμα μαθητικών και φοιτητικών αντιδράσεων (π.χ πορεία στην Αθήνα 10/02/2020) στη χώρα, αποφασίσαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας μέσα από αυτή τη δράση. Θεωρούμε πως η γενικότερη επίθεση σε κάθε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό είναι ζήτημα που αφορά και αγγίζει άμεσα κάθε πόλη της Ελλάδας. Για μια Κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις ανθρώπινες ζωές με οικονομικά κριτήρια, που καθιστά προνομιούχους όσους φέρουν το απαραίτητο μπάτζετ φαίνεται προφανής και αναμενόμενη κίνηση, όμως στην πραγματικότητα είναι ριζικά άδικη. Σε ένα ήδη μη αξιοκρατικό σύστημα επιλογής και πρόσβασης στη φαινομενικά δημόσια και δωρεάν παιδεία (βλ. παραπαιδεία , εξαντλητική και κοστοφόρα διαδικασία για τις πανελλήνιες) η αναγνώριση των ιδιωτικών πτυχίων ως ισότιμα με των δ

ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…

H καταγγελία για την καθηγητική αυθαιρεσία του Αντώνη Θεοφυλίδη όχι μόνο διακινήθηκε από πολλά ενημερωτικά σάιτ, αλλά κατατέθηκε εγγράφως και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου από τους αρμόδιους του Πανεπιστημίου. Αναγνωρίζουμε πως η συλλογική πίεση που ασκήθηκε, δεν άφηνε άλλη επιλογή στους υπεύθυνους και αυτό όχι απλά μας χαροποιεί αλλά επιβεβαιώνει πως ο συλλογικός δρόμος είναι και ο αποτελεσματικός δρόμος. Παρ’ολ’αυτά, όπως φαίνεται κάποιοι πανικοβλήθηκαν και όσο πρόχειρα ‘’προετοίμασαν’’ το τμήμα της Ψυχολογίας στα Ιωάννινα τόσο πρόχειρα βρήκαν και λύσεις κατευνασμού. Η ανακοίνωση για την εξέταση του μαθήματος του Αντώνη Θεοφυλίδη ενώ αναφέρει πως αναβάλλεται για την τελευταία εβδομάδα της εξεταστικής περιόδου πουθενά δεν αναγράφει πότε θα είναι ακριβώς, δημιουργώντας περαιτέρω σύγχυση στους/στις φοιτητές/-τριες. Αναφέρει επίσης πως ορίζεται μία τριμελής εξεταστική επιτροπή αποτελούμενη από διδάσκοντες του τμήματος και πως η διαδικασία θα είναι κοινή για όλα τα άτομα ‘’βάσει των σημειώσε